Ibland tror jag att man som ryttare gärna vill lite för mycket på en gång. Det blir då lätt kortslutning om man samtidigt ber hästen om något nytt. Precis så blev det för mig och Quinne med bytena. När hon väl lärde sig byta ville jag lite för mycket och hon försökte allt vad hon kunde och vips så blev det pannkaka. Inte så att hon bytte orent men hon bytte lite snabbt, inte på min hjälp, lite före fram och framförallt lite hur som helst. Inget smidigt att ha med till tävlingsbanan med andra ord. Nu under hösten har hon ju fått chilla runt lite, jogga runt i skogen och gå i hagen. Det har lett till att vi tränat lite byten ute, under avdramatiserade förhållanden där hon har en helt annan bjudning och ett annat fokus och där bytena kommer naturligt i samband med svängar.

Igår provade jag, mest för skojs skull att byta på rakt spår (ute) och då gjorde hon 1 åt varje håll med 4 emellan klockrent. Därför kunde jag inte låta bli att testa även idag, när vi var på banan. Först var fokus på att hon skulle vara avslappnad, uppe med ryggen och ta lugna, rätt stora språng där hon längde ut överlinjen. När hon var på plats i ramen i det läget kortade jag upp formen lite, kortade galoppen och gav sedan ut tygeln igen, allt för att kontrollera att hon lyssnade och inte gick iväg. Eftersom hon gjorde det jobbet jättebra gick vi in på kvartslinjen, bytte en gång, hon höll samma lugna, jämna galopp och frågade om ett byte till så då bytte vi helt enkelt tillbaka. In likadant på nästa långsida men där räknade jag till 4 innan jag bytte tillbaka. Sen tyckte hon att hon kunde själv så sen fick jag rida lite övertydlig, sned och spänd förvänd galopp för att få henne att vänta på mig igen ;-) Bytte varv med ett enkelt byte och likadant åt andra hållet. Bytet vänster till höger gör hon riktigt bra, på min tanke bara jag flyttar höften ytterst lite. Det från höger till vänster är inte riktigt lika bra, men det har nog mest att göra med att jag inte har 100% koll på hennes vänster bak som gärna faller ur ramen lite och då gör det svårt för henne att byta rakt, så det kan jag inte lasta henne för ;-) När jag ser till att hon är rak byter hon bra så det är bara upp till mig att se till att det blir bra.

Jag tror att hon gör dem så himla bra nu för att hon dels fick lite vila från allt och kunde landa lite och dels för att vi gjort dem på andra ställen där vi har naturlig hjälp. Inte bara med vägarna utan bytena blir även raka ute när hon vill framåt på ett annat sätt än på banan där hon lättare vinglar in någon meter åt mitten, eller ut mot kanten. Quinnie hälsar att så länge hon får vara fälttävlanshäst så hon får ut och springa i skogen ställer hon gärna upp på att leka dressyrhäst ibland, men hon tänker inte springa med böj på nacken på trånga banor resten av livet ;-)