Jag har ju börjat om lite med Elly, backat bandet och startat med att låta henne hitta sin egen balans. Utifrån det har vi sedan sakta jobbat upp lite styrka och bärighet. Jag vet ungefär hur KG brukar vilja göra så jag tvekade lite på att ta med Elly, jag vet ju att hon inte är riktigt igång och att hon inte har den styrkan hon har haft. Även om den styrka hon hade kanske var lite fel utifrån hur hon bär sig på bäst lämpade sätt för sin exteriör. Är ni med? Men, sista dagarna innan såg hon pigg ut och hon hade inte gjort något på en vecka så jag tänkte att äsch, vi kör. Jag behövde trots allt hjälp.

Lastar, åker dit och går in i transporten för att tränsa. Elly är laddad som jag vet inte vad och kan knappt vara still. Sen när är hon sån?!? Superladdad och väldigt glad. När hon väl förstod vad jag ville lugnade hon sig lite, så vi kom ut lika lugnt och fint som vanligt. Gick med Elly och Bollen (för han var såklart med ;-)) till ridhuset, släppte Bollen väl där inne och skrittade henne för hand. Fortfarande lika pigg så jag kände att det var rätt val att ta med henne. Travade igång henne lite medan KG fikade klart och hon var på G medan Bollen mest jobbade på att störa mamma. Tråkigt när hon bara springer runt och runt, roligare när hon springer full fart åt något annat håll så man kan springa med tror jag han tyckte.

KG kom ned, tittade lite på oss. Stannade oss, höjde tömmen, tog över ett par minuter och vips hade han fått igenom ganaschen, han får det att se så enkelt ut! Plötsligt kom en annan trav fram (Elly travade nästan lika bra som sin son där ett tag!) och hon fick en annan bjudning. Roligast av allt var att känna hur lätt hon var i kontakten, eftergiven men fortfarande bärande sig själv. Tidigare har jag haft lite det problemet att hon antingen går och bär sig själv men inte riktigt släpper igenom eller så får jag "ta igenom" och då lägger hon sig på bogen och i mina händer. Så det sista alternativet har vi inte sysslat med alls, det är inget hållbart sätt att bygga upp en häst. KG är ju magisk så han fick henne att förstå vad vi ville samtidigt som hon behöll sin balans och tog mera vikt på bakbenen (det var ju därför jag ville att han skulle kolla på oss, hehe). Så, hur gjorde han då? Jo, han gjorde som med precis alla andra han hjälper med tömkörningen. Se till att hästen ger efter för yttertömmen, det vill säga se till att hästen går ut till yttertömmen och tar stöd där. När det tagit stödet utan att hänga sig i tömmen kan man sakta ställa om och ställa inåt med hjälp av innertömmen. Passa att hästen inte faller in utan se till att den är eftergiven på yttertömmen hela tiden. Om du då samtidigt driver lite med spöt mot hästens kropp och ställer inåt med innertömmen kommer hästen slappna av i nacken och ställa igenom i ganaschen och DÄR har du en ny häst.

Låter inte så svårt och är inte så svårt när man väl hittat tajmingen och hästen har förstått vad som förväntas av den. Det häftigaste av allt är att han ur detta arbete sedan gör perfekta halter, med alla hästar på töm. Eftersom han har med sig hela hästens kropp och den jobbar in under sig ställer den sig också helt korrekt. Magiskt men så tacksamt att få hjälp med!

Det finns en kort film på min Instagram där man ser dels hur Bollen springer med och sen en kort sekvens där vi går runt honom. Han är oerhört cool att ha med och är väldigt snäll, annars hade jag inte vågat ha med honom och eftersom han är för liten för att lämnas själv hade jag då inte kunnat ta med Elly heller. Men har man årets coolaste mamma-häst får man ett coolt föl och då är livet enklare ;-)