Ett (av alla de olika) ämne jag tycker är intressant när det kommer till hästar är täcken. När, var och hur. Det finns lite olika skolor och framförallt olika tycken om det här med täcken. Så nu ska jag skriva om hur jag gör och varför, vilket skiljer sig en del från andra tävlingsryttare.

När man pratar täcken måste man även ta upp klippning, då de går hand i hand. Jag har aldrig helklippt en häst. Sonata (första hästen) hade så kort och tunn (men silkig <3) päls att hon inte behövde klippas. Där hade vi löst det problemet. Första gången vi klippte Elly fick vi låna en Moser Avalon av en snäll familj i det stallet där vi stod som tack för att jag hjälpte mamman i familjen med att klippa deras ponny. Den stod för det mesta snällt men hon behövde lite hjälp med att hålla ben och huvudet för att inte riskera att klippmaskinen nöp skinnet. Därav löste det sig den vintern. Elly blev då halvklippt då vi inte ansåg att hon hade så lång eller tjock päls. Elly stod som ett ljus hela tiden när vi klippte och var så duktig. Året efter fick vi låna en "vanlig" klippmaskin av en annan i stallet. Den lät något enormt. Den vibrerade och var tung och Elly var inte alls nöjd med den, även denna gång halvklipptes hon. Så till vintern efter sa mamma att hon köper en Moser Avalon, om jag lovar att aldrig klippa mer än vad som verkligen behövs. Att aldrig klippa efter vad som är snyggt eller mode utan utgå från hästen och anpassa klippningen. Där är vi nu. Det är nu 3e året (tror jag) (i höstas) som jag klipper hals, bog ned till framknä, mage och halvvägs upp till ryggen, virveln och ned till hasen. Jag lämnar underbenen eftersom pälsen ändå agerar skydd mot rispor och liknande och de får ha kvar pälsen över ryggen och rumpan. Jag lämnar dessutom en figur över bogspetsen, eftersom täcket ligger emot där finns risken för skav. För att minska risken för skav får de ha kvar vinterpälsen där i förhoppning att de får ha kvar den hela säsongen, det har hittills fungerat bra. Enkelt, funktionellt men kanske inte det snyggaste jag sett. Som tur är syns det knappt på Quinnie om jag klipper henne i oktober, hon är då så svart i pälsen som blir klippt att man får leta efter skarven för att se den. På Elly blir det istället väldigt tydligt, hon är härligt rödbrun i vinterpälsen men blir riktigt ljusbrun där hon är klippt. Kanske inte något man får se på en världscup-häst, men där är vi å andra sidan inte så det spelar ingen roll.

Jag brukar försöka klippa i samband med att det är tid för att lägga på täcke. Det brukar vara rätt lagom i oktober någon gång att först klippa och sedan låta dem gå med täcke på sig. De har då sina Rambo-täcken med 100 grams fyllning. Dessa sitter sedan i tills temperaturen kryper under 0an. Skulle det vara väldigt mycket regn hela dagar kan det åka på en hals på täckena några dagar för att det inte ska rinna längs med halsen in under täcket framtill, vilket är svårt att undvika vid kraftig regn. Sedan anpassar jag bara täcken med hjälp av liners. Så smidig uppfinning! Genom att byta liner under täcket kan jag variera om de ska gå med 100 gram upp till 550 gram (med de liner jag har nu). Ett enkelt sätt att dels kunna anpassa dagligen och kunna tvätta det som inte används, linern blir sällan väldigt smutsig utan mest lite "svettig" eller hur jag ska beskriva det. De får dessutom plats i tvättmaskinen. De tar mindre plats än hela täcken i olika fyllnadsgrad och det är klart billigare totalt sätt för mig att ha dubbla liner än att behöva ha dubbla täcken i alla tjocklekar. Jag anpassar linern dels efter vad det är för väder och dels efter om hästen känns varv eller kall under täcket. De ska inte vara kalla men får inte heller vara så varma att de värmer min hand om min hand är normaltempererad. Då är det för varmt. Eftersom de har fri tillgång på hösilage i hagen är jag inte orolig över att de ska bli för kalla, därför får de oftast lite tunnare om jag väljer mellan två olika. Jag kollar värmen under täckena dagligen för att märka av om de har för mycket eller lite på sig. Elly som i år har mera päls kvar har konstant haft lite mindre fyllning i täcket då hon får mer hjälp av pälsen att hålla sig varm. Hon har dessutom tjockare och längre päls, bättre anpassad efter klimatet helt enkelt.

Den prioriteringsordning jag har vid val av täcken är 1: passform 2: får inte läcka in vatten, någonsin 3: prisvärt/smarta funktioner. Dessa val ihop gjorde att vi valde att köpa Rambo. De sitter bra, har dokumenterad erfarenhet av funktion och håller tätt. Just regntätheten är jag väldigt noga med då jag inte vill ta in en häst som regnet gått igenom täcket på. Sen blir det, för mig, mer ekonomiskt att köpa ett täckte för 1800 som jag vet håller tätt än att köpa två täcken från exempelvis Hööks för 1200 för att ha ett i reserv om det andra läcker in. Jag vet att vissa gärna har ett i reserv men ska jag ha ett i reserv vill jag att det är ett likadant som jag har, då de är bra. Vi tittade lite på Bucas men när vi köpte fanns de inte med glatt insida, vilket jag upplever ligger bättre framförallt på en sån som Quinnie som rullar sig mycket. De med fleece eller liknande på insidan har en tendens att "fastna" i pälsen och inte falla tillbaka när hästen skakar på sig. Just nu sparar jag för att kunna köpa ett till täcke, eftersom jag då kan tvätta ett täcke även under säsong om det skulle behövas. På så sätt kan man hålla täcket renare på insidan utan att hästen ska gå utan eller ha ett "sämre" täcke några dagar. Men det ligger rätt långt ned på prioriteringslistan då jag inte behöver ha ett just nu.

Det finns olika moden som går i täcken, just nu är det mycket halstäcken och mycket tjocka täcken. Så länge inte hästen blir för varm kan jag tycka att om människan upplever det enklare kan de väl få ha det. Jag har gärna hästarna utan halstäcken för att de ska kunna rulla sig och njuta av det mer och för att det krävs ännu mindre solljus för dem att producera D-vitamin då. Jag tror även på att ha ett täcke och att inte ha lager på lager. Hästtäcken är gjorda för att användas ensamma och det blir ohyggligt tungt att lägga på 3 stycken täcken á 300 gram för att "hästen fryser". Köp då hellre ett riktigt tjockt täcke på kanske 600 gram och se till att den har grovfoder att äta i hagen, kan jag tycka. Forskning har visat att man kan få max 10% effekt av fyllningen i täcke 2 (och eventuellt 3). Så den som tror att hästen har 900 gram har egentligen lagt på 360, eller säg 400 gram, täcke som är dubbelt så tungt som ett rent 400 gramstäcke. Inte så logiskt va? Hästen fryser inte lika mycket som vi gör, har den vind- och regnskydd klarar de ofta rätt mycket kyla bara de har lite mat att äta. Om ni inte tror mig att det blir tungt kan ni ta 3 täcken med lämplig tjocklek, lägg på ett i taget på hästen (utan att knäppa fast) och lyft sedan av alla samtidigt. Det är tungt, insåg jag när jag hjälpte till i ett stall och gjorde precis det. Om nu inte det tjockaste täcket räcker skulle jag lägga på ett ylletäcke underst. Ylle är lika bra till hästar som människor, det andas bra och håller värmen. Det finns nog ingen forskning på det men jag tror att ett ylletäcke under faktiskt går efter "lager-på-lager"-principen som vi människor gärna använder.

Täckena sitter bra även när de springer...

Inne har de var sitt Amigo, där kom prisbilden in. Eftersom det inte är samma press på ett innetäcke tycker jag att Amigot är mer prisvärt än Rambot, som är några hundra dyrare. Man kan sätta i liner även i innetäcket vilket gör att det är smidigt att anpassa värmen även där. Det finns även hals att köpa till om man har det behovet och vill :)

Inser att det kan låta som att jag är sponsrad av Horseware, men sådan tur har jag inte! Även om jag gärna skulle vara. Jag har bara fått bra erfarenheter av dessa täcken då de ligger bra och håller bra. Rambo alltså, Amigo i utetäcken har jag inte riktigt samma bra erfarenhet av, men där hänger det en del på att man får vad man betalar för.