Den 4 december, klockan är 18:47 och du har precis mockat klart efter en stressig dag på jobbet. Du vill rida, men, det är mörkt ute. Vägen du tänker rida på är inte så farligt trafikerad men de som kör där åker ofta rätt fort på kvällen, de är ju ensamma på vägen.

Känner du igen dig? Du är inte ensam. Passet slutar ofta på den upplysta banan eller i ridhuset. Enkelt för dig men tråkigt för dig och hästen i längden.

Något som många ryttare inte tänker på när det kommer till ridning i mörker är att ha en bra pannlampa. Har du bara en variant som lyser upp vägen åt dig kommer du aldrig mer planera bort en uteritt för att det hann bli mörkt ute. En bra pannlampa hjälper dig inte bara med att lysa upp tillvaron under den mörka delen av året, den agerar också livförsäkring på två olika sätt.

Den hjälper dig att se saker i omgivningen, vilket gör att du och hästen har ungefär lika bra syn och kan upptäcka exempelvis vilda djur och människor på promenad på längre håll. Med en dålig pannlampa kommer hästen se dem men inte du och du kan således förvänta dig att hästen kommer reagera innan du har förstått att det är något där. Har du då en explosiv häst är det inte lätt att hänga med i vändningarna...

Men, framförallt gör en bra pannlampa att du syns. Bilisterna ser dig på längre håll och du ser hur omgivningen ser ut och kan därför välja ut en bra mötesplats. Bilister har en tendens att sakta ned när de ser en stark lampa och om de inte gör det kan man alltid blänga lite argt på dem så de blir lite lagom bländade på 100 meters håll... Hehe. Eftersom de då saktar ned när de inte ser så mycket kan man sedan lugnt titta åt ett annat håll, dra upp smilet och tacka glatt när de senare rullar förbi. Tänkt bara på att inte "blända" mer än några sekunder, eftersom du inte vet exakt hur bländade de blir vill du inte att det händer en olycka på grund av dig. Observera också att du bör titta så du riktar ljuset ut åt diket när ni möts, allt för att de ska se att du sitter på en häst och för att se ska se vägen framför sig, tittar du rakt fram finns risken att du bländar av misstag, ingen bra idé.

Jag har genom åren av att rida ut i skogen under den mörka delen av åren lärt mig att sämst pannlampor är de som säljs till ryttare, om man ser till pris/prestanda. De har en förmåga att vara kassa eller jättedyra. Inget man gärna gå och köper, med andra ord. De lampor som jag upplever vara mest prisvärda är cykellampor. Väljer man rätt märke får man med hållare för att fästa lampan på sin hjälm. Just nu har jag en lampa från MacShine, min andra från detta märke. Batteriet håller ca 2 timmar om man kör på ljusaste läget, men oftast räcker 50%, då räcker batteriet runt 3-4 timmar. Så visst, jag får ladda batteriet var och varannan dag men det är det värt. Nuvarande lampa kostade 299 på extrapris och är såååå bra! Jag har inte använt den vid ridningen än, men det kommer, utan bara när jag cyklat. Jag har aldrig tidigare upplevt att bilister som kommer bakifrån släpper av på gasen och kör om med god marginal på kvällen. De brukar dundra på som vanligt. Men inte denna gång, denna gång visade de exemplarisk hänsyn. Även mötande bilar saktade ned och körde förbi med halvljus. Det har, tror jag, troligtvis att göra med att de 1200 lumen lampan har lyckas lysa upp vägen ca 200 meter framför mig.

Förstår ni hur skönt det är att rida med en sån lampa? Där du ser lika klart som på dagen (nästan i alla fall) framför dig, där du ser 20-30 meter ut åt sidorna och typ 200 meter framåt är upplyst. Det är GULD värt för mig när jag ska hålla kondisen i hästarna på vintern. Skulle inte klara mig utan den. Förutom att den är bra att rida med kan man ta med den ut i hagen när man ska leta efter hästarna på kvällen. Tack och lov är det reflexer på hästarnas täcken och med lampans hjälp kan jag detektera dem på flera hundra meters håll, eftersom jag kan se reflexerna.

Så, mina tips nu när vi går mot mörkare ridtider är;

->Reflexer, i mängder. Väst, på hjälmen, på hästens ben och gärna några ställen till. Framförallt på benen på hästen och på dig själv. Har du det ser bilisterna att det är något som rör sig med något ovanpå = troligtvis en häst. Ju längre bort de ser dig desto lättare kan de anpassa hastigheten.
->En bra pannlampa. Inte bara för att du själv ska se något när du rider utan även för att andra ska se dig, på trånga vägar där det inte går att möta brukar bilarna stanna till när de ser ljuskäglan, vilket gör att de slipper överraskas när de åker i god tro om att de är själva på vägen och måste ställa sig på bromsen. Undvik det.

Håller ni hårt i dessa punkter ska ni se att det är en fröjd att rida ut även på kvällen. Hästarna är ofta obekymrade bara ryttaren är det och få saker är så härliga som att kunna ta en ridtur efter jobbet även på vintern. Att se ljuset från pannlampan spegla sig i snön på grenarna är fint och gör att både häst och ryttare gladeligen jobbar i ridhus de andra passen. Variation är nyckeln till en lycklig häst :-)

Tänk också på att det inte bara är bilisterna som ska anpassa sig och vara exemplariska. Det är även upp till oss ryttare att göra oss synliga så bilisterna får en chans att se oss. Om vi inte syns kan vi ju inte gärna bli sura om de inte ser oss. Kom även ihåg att le när ni möts och lyft gärna handen och tacka när de stannar eller kryper förbi långsamt. En liten gest för oss men det gör att föraren ser att det var uppskattat att den saktade ned och gör förhoppningsvis så att den gör likadant igen. Ett leende kostar ingenting men höjer stämningen för alla inblandade.

Precis som det krävs två för att dansa tango krävs det två för att mötas på ett trafiksäkert sätt. Så ta hellre på reflexerna en gång för mycket än en gång för lite, för en säkrare värld för alla.