Jag tänkte spinna vidare lite på tema säkerhet efter gårdagens inlägg om pannlampa. Men denna gång prata om mobilen. En sak som jag tycker är självklar att ha med, men inte använda vid hantering.

Jag vet många som sitter med gamnacke och näsan i telefonen när de skrittar fram. Det skulle aldrig falla mig in. vad gör man om hästen hoppar till? Trillar av? Eller är det bara jag som har en sån häst att jag behöver vara fokuserad? Att stillastående, med korta tyglar svara kort på ett sms kan jag göra, om det är läge. Är det inte läge hoppar jag av, ska sägas. Men att surfa eller vad de nu gör låter jag bli.

Å andra sidan skulle jag aldrig göra som vissa gör och lämna telefonen i stallet. Vad gör man då om man åker av? Det behöver ju inte vara hästens fel utan den kan bli skrämd av något helt oväntat. Då vill jag ha med telefonen för att ringa och larma.

Så, min lista för hur man har telefon i stallet blir:

-> ALLTID ha den på sig, man vet aldrig vad som händer. Det räcker med att trampa snett i hagen i leran i mörkret och stuka foten för att man ska vilja ha lite hjälp, eller lysa var man ska gå.
-> Inte pilla med den när man rider, när man rider ska man fokusera på hästen och man begär att hästen ska fokusera på en själv. Måste du promt pilla med telefonen kan du skritta fram hästen för hand så minskar skaderisken för alla inblandade om något händer.

Kort, enkelt och koncist men uppenbarligen nog så svårt för många i dagens samhälle. Jag säger inte att jag är exemplarisk utan fastnar ibland sittande på en pall i stallet när jag får en omgång med trötthet som slöar ned tempot. men, inte till häst. Hur ska jag kunna kräva att hästen alltid är fokuserad på mig och litar på mig och jag själv sitter och gör annat? hur uppmärksam är jag då på om den reagerar annorlunda mot hur den brukar? Med Elly har jag i några år kunnat svara ja/nej/ok osv på sms men Quinnie är först senaste året som det fungerat 9 gånger av 10. Den 10onde gången har det antingen fått vänta eller så har jag hoppat av och stått still på marken för att kunna svara, allt beroende på dagens humör. Ja, det tar kanske 2 minuter extra men jag skulle aldrig förlåta mig den dagen jag åker av för att jag hade fokus på fel saker, det är inte värt det.

Hur använder ni telefon i stallet?