Tja tja bloggen. Drottningen här. Jag har tyvärr fått stänga ned min cirkus nu under helgen men hoppas vara tillbaka med den under veckan. Matte är såååååå tråkig. Det har varit jättekul med cirkus på uteritterna ju, så varför göra något annorlunda? Nae, då tröttnade hon på mina kaprioler med tillhörande fatta-galopp-landning och mina snygga vändningar på bakbenen. Hur kan man inte tycka att det är betydligt roligare att göra så än att gå rakt fram? Det förstår inte jag. Jag har ju haft jättekul! Matte har ju visserligen försökt hindra mig men inte haft så mycket att säga till om så hon har fått hänga med där uppe på ryggen bäst hon kan. Kul för mig och jag har faktiskt trott att hon med har tyckt att det är kul. I varje fall inte direkt så att hon har protesterat, vad jag har märkt.

Men i fredags vet ni, då satte hon på något snöre som gick mellan frambenen och sen via bettet till hennes händer. Plötsligt så tog något emot när jag skulle kasta upp huvudet för att visa att cirkusen skulle börja dagens första föreställning. Jag blev så paff så sen gick jag resten av rundan och funderade på hur tusan jag skulle göra nu. Dimmigt var det ute med, jag såg knappt 40 meter framför mig så lite koll framåt var jag ju också tvungen att ha. I lördags sen, hade jag kommit på värsta bästa planen. Gå inte längre än precis efter stallplan. Jag försökte, det ska gudarna veta, men det gick bara inte att rubba matte. I vanliga fall brukar hon mjukna i handen (win!) när jag kastar upp huvudet men inte nu inte. Nae, nu hindrade de där dumma snörena min fina manöver så jag fick inte upp huvudet alls med samma fart. Hur ska jag då rubba mattes balans? Gaaah. Trååååkigt. Hon muttrade något om att det fick vara nog nu, jag förstår inte alls vad hon menar. Vaddå vara nog? Jag är fett grym på att hitta på roliga saker. Till exepmel, hoppa jämfota 1 meter rakt upp i luften och 2 meter framåt, landa med bakbenen först och skjut iväg i galopp när jag sen är på väg ned med frambenen, de ska inte ned i marken utan bara ned för att ta emot landningen på första galoppsprånget. Jag har  blivit riktigt duktig på det om jag får säga det själv. Matte brukar snällt släppa på tygeln där på vägen upp och sen gäller det att vara kvick så hinner hon inte börja bromsa förrän jag galopperar, så kul!

Aja, i lördags i alla fall. Så gav jag med mig och gick mattes tråkiga, uttänkta väg till slut. Jag hade inte lust att dansa i dikena i ännu tätare dimma än igår, dumt om det finns odjur där som jag inte ser. Sen var vi en stund på fältet, det var skönt. Eftersom jag ändå inte fick göra som jag ville kunde jag lika väl slappna av och lossa lite spänningar i kroppen, matte lät nöjd så hon kan få tro att det var hennes ridning som gjorde det. Egentligen var det ju bara att jag behövde mjuka upp ryggen lite, den tar lite stryk i vissa cirkuskonster när jag inte sätter landningen.

Igår däremot, försökte jag ännu tydligare visa att de där snörena ska bort. Det är inte okej att begränsa mitt handlingsutrymme på detta sätt. Men matte fattade inte vinken. Sen när har hon gått och blivit tråkig? Jag som fått göra lite som jag vill hela vintern och plötsligt ska hon komma och ställa krav. Inte riktigt okej. Hon verkar inte ha förstått att det är jag som är boss på stället, så jag ska försöka förklara det för henne. Efter några om och men fick hon bort mig till fältet, igår såg man ju så då var det riktigt skönt att slappna av och bara gå dit matte sa. Ibland är det rätt skönt att inte behöva bry sig om saker runtomkring, men det säger vi inte till matte för då kanske hon får storhetsvansinne!

Hon snackade något om ridhus idag så nu ska jag fundera ut något kul att busa med där, så hörs vi en annan gång!

Nu är hon sådär igen. Matte alltså. Hur svårt kan det vara? Här tycker jag att jag är övertydlig, alltså verkligen övertydlig, med vad jag vill. Ändå missförstår hon och ska göra något helt annat. Jag förstår inte? Om jag vill springa så kan jag väl få springa? Eller? "Lugnt joggingpass" försökte matte väsa fram mellan alla halvhalter. Men va?!? Det hade inte jag tänkt. Jag var på topp för att springa, fort. Aja. Igår fick matte underkänt, helt klart.

Fast hon fick några pluspoäng sen när jag kom in. Jag fick rulla mig i boxen utan täcke! Alltså, förstå lyxen! Tyvärr är det väl hårt utomhus för att det ska vara riktigt njutningsfullt att rulla sig där. Så förstå hur skönt det är att rulla sig i en mjuk box! Verkligen kunna gnugga hela kroppen och klia mot uinderlaget, mhmmm. Fast sen kan jag tänka mig att gå ut igen. Men det fick jag inte. Matte skyller på att gräset inte växer än så det är förbjudet. Men vaddå? Jag vill ju bo ute. Vad är det för dumheter? Ibland förstår jag mig inte på matte... Jag får ju ändå mer mat än jag äter, så då bäddar jag in den ibland hehe. Men men, matte sa att värmen är på väg så jag hoppas hon snart slutar låsa in mig. Det är skönt vissa kvällar men oftast är jag hellre ute, även om de andra tråkmånsarna i stallet så gärna ska in och sova.

Hej allihopa, Quinnie här. Jag vill byta ryttare, kan någon hjälpa mig? Jag förstår inte vad som tagit åt matte... Idag var det som upplagt för att vi skulle ut och busa i skogen, jag hörde dessutom rykten från Elly att de hade busat igår så idag borde det ha varit min tur! Men inte. Matte sa något om "inte i dressyrsadel" och bromsade konstant. Hallå?!? Jag vill ju springa ju! Komma här och rida runt i långsamt tempo var ju inte alls vad jag kände för. Solen sken, det var lagom varmt och vägarna greppade sådär härligt bra för att man ska kunna trycka i ordentligt och fara fram genom skogen. Men matte bara bromsade, bromsade och bromsade och sa åt mig att jag skulle vara lugn eftersom hon "inte sitter tillräckligt stadigt". Som att det vore mitt problem? Jag förstod inte alls hur hon tänkte där. Hon väljer väl vad för lädersak hon sätter mellan mig och henne, det är ju ändå upp till henne att välja en, för ändamålet, lämplig sån sak.

Så, eftersom hon misslyckades med det söker jag nu en ny ryttare. Vänligen läs igenom hela annonsen innan ni söker, så vi slipper missförstånd. Eller, så kanske ni kan prata med matte angående lädersaken och hjälpa henne välja så hon kan låta mig springa? Det går också bra.

Annars vill jag ha en ryttare som inte är rädd för att ha så mycket tårar i ögonen av fartvinden att man inte ser något. En ryttare som utan att tveka säger "jag litar på dig" och låter mig bestämma tempot (OBS! Mycket viktigt). Gärna någon som förespråkar ridning med så lite utrustning som möjligt då jag inte accepterar diverse stjälptyglar (tror matte kallar dem hjälptyglar kanske?) eller konstiga varianter av bett som har som mål att begränsa mitt inflytande i hur fort det ska gå (mattes bett går an, tar inte så mycket i min stackars mun, men inget annat är okej). Det ska också vara någon som förstår att ibland vänder man och går hemåt igen om saker är på väg att äta upp en. Viktigt att man inte trillar av då, blir så tråkigt med en sur ryttare när jag springer hemåt (matte har faktiskt varit duktig på den punkten). Jag vill inte byta ut matte helt, bara en eller två gånger i veckan när jag ska ha min dagliga löptur, eftersom det är där matte misslyckas. Faktiskt över en vecka sen nu, inte okej.

Jag behöver någon imorgon! Helst. Om jag inte övertalar matte. För jag vill springa, jag måste springa. Annars mår jag inte bra.

Annars har matte varit rätt snäll senaste tiden måste jag säga. Hon håller på och larvar om att bestämma galopp utan skritta emellan och jag förstår inte riktigt grejen? Sånt där kan jag ju i hagen. Men när jag trycker i och byter lite som jag vill (jag bara låter matte tro att hon bestämmer) får jag massor beröm så det kanske är lika bra att fortsätta. Mer beröm brukar leda till mer god mat, det vill man ju alltid ha. Även om jag inte riktigt förstår matte i en sak. Här har hon sagt åt mig att trava uppåt på banan och då får jag massor beröm (jag ÄLSKAR beröm!) men sen när jag gör likadant ute, fast med mycket mera tryck så skrattar hon och ber mig sluta för att hon "flyger ur sadeln". Hallå, bestäm dig känner jag mest. Kan inte någon ta upp det med med henne? Så hon blir som hon var förut. När jag fick springa.

Aja, so long. Vi hörs en annan dag! Nu ska jag konspirera med Elly om hur jag ska lura matte imorgon, om det inte kommer in någon ny ryttare som kan rädda mig så jag får springa.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Quinnie inte helt nöjd med att hoppsadeln är på omstoppning... Jag sitter inte tillräckligt bra i dressyrsadeln för att våga låta henne sträcka ut tyvärr, jobbigt att stå i lätt sits på tå ;) Men nästa vecka hämtar vi en hyrsadel så då blir det förhoppningsvis bättre. Jag överväger att rida med den gamla sadeln imorgon men vet inte om jag vågar. Jag sitter inte så fantastiskt stadigt i den heller, men den kan jag ha kortare läder i åtminstone. Kan bli spännande då Q aldrig gått med den. Ska bara kolla så den passar tillräckligt bra. För hon måste få springa imorgon om hon inte ska koka över hela veckan sen...

En galopptur i full fart i veckan håller hästen lugn och glad på banan!

Tja, Queen Q här! Jag har de senaste dagarna försökt övertyga matte om att den nya maten är äcklig. Tyvärr har hon inte riktigt fattat vad jag menar, jag vill ha tillbaka den gamla! Den var jättegod! Nu tror hon jag ska äta 2a sortering ?!? (2a skörd, Quinnie, 2a skörd /Cicci) Hallå? Vem tror hon att hon är? Tänker hon begära saker av mig, typ gå upp i vikt tjatar hon på mig om ganska ofta, så får hon ju faktiskt anpassa sig efter mitt tyckande och min smak. Jag bryr mig väl inte om att de andra hästarna inte förstår sitt eget bästa utan glatt äter vidare. Min polare (Elly) konstaterade att det duger, äckligt är det inte även om det andra var godare. Suck. Jag trodde jag skulle få med henne på tåget, men hon tyckte visst att det var bättre att äta det som serverades än inte alls. Ha! Hon förstår ingenting.

Idag tror jag kanske matte förstått lite mer. Idag tog hon in mig från hagen till slut. Jag som stod och stirrade efter henne, jag hoppades ju på godare mat! Hungrig var jag med. Klart jag vill gå in då. Men i alla fall, när matte släppte in mig i boxen låg det något nytt i krubban. Det var gott! Hon hade dessutom blandat ut med de där andra hårda sakerna, som visserligen var uppblötta denna gång, som är jättegoda (Krafft Muskel). Jag försökte få henne att ge mig mera men jag tror inte hon förstod vinken. Det här kan jag äta mer av. Matte suckade och sa "Tur att luzern är grovfoder så du kan få några kilo av det nu när du vägrar hösilage" när hon såg att jag uppfodrande slickade krubban i hopp om att hon skulle fylla på mer. Jag tyckte även hon nämnde något om "bortskämd" och "prinsessan på ärten" men det var nog inte till mig. Tror även hon sa att jag skulle få mera sen, förhoppningsvis menar hon då att hon fyllde hela krubban med "gott och blandat på hästvis" inför natten, men det är väl att hoppas på för mycket. Lite koll har jag allt på henne. Står och snackar om att "hästar är gjorda för att äta gräs så de ska äta mycket gräs även om de tävlar" och grejer. Hallå? Jag vill ha god mat! Gräs eller sånt där blandad i krubban är väl oviktigt så länge det är gott kan jag tycka. Att jag sen kan tänka mig mera av det i krubban är väl inte så konstigt, bästa stunden på dagen är ju att komma in och äta rent i den.

Fast allra bäst vore om hon stoppade tillbaka den där andra maten. Den var ruskigt god. Jag försökte få henne att förstå att jag kommer äta massor då, bara hon ger mig godare mat. kanske att jag kan tänka mig att gå upp lite i vikt då med, jag har ju tappat lite nu för att visa att jag menar allvar, kan ju inte bara säga utan måste ju visa praktiskt vad man menar så hon förstår. De där människorna är lite tröga ibland. Höt jag får nu "i brist på annat grovfoder" som matte säger är väl okej, men inte gott. Jag pillar pliktskyldigt i mig några kilo av det i avsaknad av godare mat, men det är bra för att hålla magen på rätt humör. Dumt att bråka med den. Kan inte ni som läser här påpeka för matte att hon borde skärpa sig? Hon skulle ju inte äta mat som hon inte gillar, så varför ska jag? Ni får gärna peppa henne att åka och fixa sånt där annat gräs, det som var gott. Det kan jag gärna äta av. Eller mer sånt hon la i krubban, det var med bra.

Nu är det dags att sova lite och drömma om godare mat! Hörs någon annan dag när jag har något viktigt att dela med mig av.

/ Drottning Q

//Bonden som levererar hästmaten hade fått med sig 2a skörd denna gång, till skillnad från 1a skörd innan dess. Q älskade 1a skörden men äter inte alls av 2a skörden, trots att det är bra värden osv så duger det inte till fröken. Som tur är får hon särbehandling så det kommer leverans på en bal från 1a skörden till fröken petig. Alla andra hästar i stallet gillar hösilaget som är och E tycker att det duger även om hon nog fördrar 1a skörden så äter hon sina kilon av detta med, även om det tar lite längre tid. Men fröken fin i kanten äter inte alls. Det där med svårfödda hästar som dessutom är kinkiga med mat och lätt faller ur är ingen höjdare. Men vad gör man inte för att hålla dem rätt i energinivå och dessutom uppfylla tuggbehov? Som tur är tror jag hon gillade lusernpelletsen. Återstår att se om hon ätit upp allt när jag kommer imorgon. Hon fick en skopa till kvällsmat tillsammans med det andra. Hon har dessutom luzern i strå-form i en bytta på marken. Men hon äter max något kilo av det så tyvärr kan jag inte öka den givan. Som sagt, hon är noga med vad hon äter, vilket inte alltid är en fördel. /"Människoslaven" Cicci//