Som tidigare sagt har båda hästarna gått upp i vikt av det hö vi köpte. Så vi fick helt enkelt köpa lite hösilage för att dryga ut. Det växer fortfarande bedrövligt dåligt med gräs i hagen på grund av torkan så de behöver ha något att tugga på. Lösningen blev helt enkelt att hitta något med inte fullt så bra drag i för att ge tuggtid men inte hull. Som tur är går hösilaget hem och äts upp. Så nu får ingen av hästarna något kraftfoder. Tumme upp på det! De får nu 1 dl müsli bara för att få något samtidigt som mineralerna men annars är det grovfoder som gäller för gänget. Mest ledsen är nog Bollen som gillar att stå och äta ur hinkarna samtidigt som de andra ;-) Han snor numera mat från Quinnies hink, vilket jag inte trodde han skulle få. Men fröken bestämd har mjuknat och tror väl det är hennes föl så han får fint stå där så länge han inte står över hinken, då knuffar hon bort honom lite lätt. Inte lätt att vara stor när det finns en liten söt i närheten...

Jag har nu suttit i kanske 2 timmar för att lösa foderstater till damerna... Till slut, efter mycket pysslande gick det ihop. Nu vet jag själv att ingen av dem är tabellhästar, men det känns lite dumt att ge Quinnie alldeles för mycket protein när det egentligen är energi hon behöver (eftersom det är lite mera hull jag vill att hon ska ha). Just nu i övergångstiden när hon producerar päls går det ju självklart åt lite extra protein. Men kanske inte riktigt så mycket som hon får nu. Dumt om det bara går rakt igenom och bajsas ut. Elly är lättare, inte riktigt lika svårfödd så hon klarar sig rätt bra på tabellhäst-värden. kruxet för Quinnies del är att hösilaget har lite för mycket protein per MJ för att var optimalt. Att det sedan är svårt att hitta kraftfoder med kvot under 6 gjorde det inte lättare. SÅ lösningen nu blir havre, mineraler, betfor och lite krafft muskel av säkerhetsskäl. Hur underbart är det inte att det räcker med 1 dl muskel? Så hennes foderstat kommer nu ändras till 750 gram havre (vågen ska med så jag kan väga), 300 gram betfor och sen 1 dl mineraler och 1 dl muskel. Det är lite mindre än hon äter nu då hon även får luzernpellets och linfrökaka just nu. Ska fasa ut dem lite långsamt och sedan kanske ge bara en halv dl eller liknande. Rätt vad det är har hon inte ätit beräknad mängd grovfoder så då behöver hon ha lite i reserv från kraftfodret.

För Ellys del blir det nog ungefär som hon får nu. Lite havre, luzernpellets, linfrökaka och mineraler. Mest för att få något i krubban när alla andra äter.

Sen får båda hästarna morötter i hinkarna med, gott och nyttigt!

Nu ska jag sätta fart och äta lunch så jag hinner ut medan värmen är kvar. För hästarnas del väntar då en stund utan täcke medan jag väger foder och fixar stallet innan dagens ridpass. Får se vad vi hittar på. Ingen hoppträning idag eftersom släpet är inne på kontroll inför Skåne i påskveckan (viktigt med regelbundna kontroller för att hålla det på topp hela tiden, dyrbar last) + att vi ska hoppa för KG i helgen så jag är lite sugen på att bygga upp något på banan och jobba med. Lite cavaletti för min egen noggrannhet skulle vara nyttigt till exempel. Men det finns risk för att det lockar mer att busa i skogen med tanke på vädret ;)

Nu har hästarna "nya" foderstater igen. Müslin är slut sedan ett par veckor så nu får de havre, lusernpellets, linfrökaka, mineraler. Quinnie får även betfor och Krafft Muskel efter behov. Hon får framförallt betfor på morgonen om hon ska gå pass på kvällen, samt efter träning. Mest för att den forskning som finns tyder på att hästar som äter betfor får mindre mjölksyra. Det är även bra om hon är van vid betfor då det är ett bra foder att ge på tävling för både vätska och salt/elektrolyter. Fast då blöter jag dem i hälften vatten och hälften äppeldricka ;) Väldigt gott tycker fröken kräsen. Men vad gör man inte för att snabbt återställa just saltbalansen?

Så just nu får Quinnie 15 dl havre (=1 sån Krafft-skopa som många har), mellan 1/2 och 1 sån Krafft-skopa lusernpellets beroende på hur mycket grovfoder hon ätit och hur hon är i hull, 2 dl linfrökaka för lite omega 3 & 6 och att det sägs vara bra för magen, 1 dl mineraler för det saknas i grovfodret och 2 dl Krafft Muskel mest för att jag inte riktigt vågar sluta med den OM jag skulle behöva fodra på för att hon faller ut. Bättre då att hon är van vid den från börjar. Inget konstigt utan rätt likt Exempelvis Krafft 125 eller 150, bara att det är billigare kilopris och lite mindre kli som innehåll. Quinnie får dagligen en skopa (45 gram) fodersalt, vid träning där hon blir svettig får hon lite extra. Detta då hon knappt slickar på sin saltsten och salt inte blir farligt om det är så liten mängd som råkar vara "för mycket". Saltet är även bra för att hon ska drivka ordentligt.

Elly får 5 dl havre, mellan 1/4 och 1/2 skopa lusernpellets, 1 dl mineraler, 2 dl linfrökaka och eventuellt lite betfor beroende på. Hon får även lite fodersalt om hon druckit dåligt eller blivit lite svettig vid ridning.

Den största anledningen till att Elly får så mycket mindre kraftfoder är för att hon äter mera grovfoder. Hon får nu i sig mellan 14-17 kg hösilage per dygn, medan Quinnie ligger mellan 10-15 kg. Hur mycket de äter beror lite på dagsform (Quinnie kan "glömma" att äta vissa dagar och bädda ut halva kvällsgivan och sen inte riktigt äta ifatt under dagen), hur kallt det är ute och om det blåser. Blåser det för mycket står de inte vid matplatsen utan en bit bort där det är mer lä, så då äter de mindre totalt sett. Anledningen att jag inte riktigt vet hur mycket de äter är som sagt för att de får gemensam frukost och eftermiddagsmat i hagen. Så jag vet att de tillsammans äter mellan 12-15 kg men jag vet inte vet som ätit vad. Jag vet bara att Elly står oftare och längre vid maten. Men så länge hon inte blir tjock är det ingen fara :) Hade det inte varit för att de andra hästarna i stallet får så pass mycket kraftfoder hade Elly nog bara fått någon dl havre tillsammans med mineralerna. Men hon blir så ledsen om hon äter upp på 1 minut och de andra står i 5-10 minuter. Så då får hon lusernpelletsen för att göra allt till "gröt" så tar det längre tid för henne att bli klar. Lusernpellets är ju grovfoder så det känns bra att kunna ge det istället för färdigfoder som utfyllnad i krubban. Quinnie behöver den mängd hon får då hon inte är tabellhäst och dessutom svårfödd. Hon gör av med mycket bara av att stå i hagen och lulla runt lite. Ska hon sedan ridas med går det åt en hel del (tänk om jag hade kunnat ha samma ämnesomsättning?!?). Även om det egentligen bara är havren och Krafft Muskel som är kraftfoder, det andra går under grovfoder eller andra kategorier. Ingen stärkelse i varken betfor eller linfrökaka.

Såhär ser det ut just nu, förhoppningsvis håller de sig fina på dessa olika fodermedel även senare i år. Jag hoppas det kommer räcka för Quinnie, men det återstår att se. Just nu är hon väldigt fin i både hull och päls så jag håller tummarna hårt för att hon håller sig i detta skick även hela tävlingssäsongen.

Hästarna har fått nya foderstater sedan någon månad tillbaka. Det började egentligen redan när jag funderade på hur jag skulle göra/ge dem när müslin tar slut. När jag köpte den fick jag den klart billigare än vad den går att köpa i butik då jag köpte den ihop med strö. Jag satte mig och började läsa dels vad forskningen säger, dels vad hästarna behöver, vad de tar upp bra och innehållsförteckningen på müslin. Efter att ha insett att jag lika väl kan ge havre, lusernpellets, betfor och linfrökaka för snarlikt innehåll började jag tänka över det som alternativ. När Quinnie sedan vägrade äta hösilaget när vi bytte bal blev det lite ont om tid. Så då köpte jag på mig lite lusernpellets och började ge henne för att hon skulle få i sig tillräckligt med grovfoder. Tyvärr åt hon inte strålusern i tillräcklig mängd, annars var det mitt första alternativ. Men när hon bara åt ca 6-7 kg hö/hösilage var jag tvungen att ge henne det hon åt för att få i henne grovfoder. Så ett tag fick hon 2-3 kg lusernpellets per dag för att täcka sitt behov bättre. *Pepparpeppar* Nu äter hon hösilaget så nu har jag kunnat anpassa mer efter vad hon behöver i tillskotts-väg. Därför är båda hästarna nu invanda på lite havre, medan de gör slut på sista säcken müsli. Än så länge handlar det om några få deciliter, så det är inte direkt några mängder de får. Hösilaget ska täcka behovet de har (om de bara äter tillräckliga mängder...) så min förhoppning är att de inte ska behöva så mycket kraftfoder. Det blir lite mera pussel med att göra hinkarna, men klart billigare för mig och jag vet dessutom vad de får i sig och i vilka mängder. Linfrökakan funderade jag länge på om jag skulle ge eller ej. Men när jag minskat ned så Elly knappt fick någon müsli blev hon lite, lite lös i magen. Jag köpte då linfrökaka och gav 1 dl morgon och kväll och jag tycker hon blivit bättre. Sen om det berodde på att hon åt lite gräs eller annat i hagen som hon inte kommer åt nu när snön kom kan jag inte säga. Men vad jag kunnat läsa mig till är det bra för magen på dem och det har fungerat bra att ha den i müslin, så jag tänker att då kan de lika gärna få lite.

Just nu ser därför foderstaterna ut såhär för dem:

Elly
Morgon och kväll: 4 dl lusernpellets, 2 dl havre, 1 dl mineraler (på morgonen), 1 dl linfrökaka, 1/2 mått betfor vilket kanske motsvarar 4-5 dl, ca 1 dl müsli.

Hösilage får hon så mycket hon äter, det känns bäst i hjärtat så :) nu tror jag hon äter ca 14-15 kg, när det var 20 minus var hon nog uppe mot 17 kg.

Quinnie
Morgon och kväll: 1/2 kg lusernpellets, 3-4 dl havre (beror på vad hon ska göra/har gjort), 1 dl mineraler (på morgonen), 1 dl linfrökaka, 1 dl Krafft Muskel (just in case), 1/2 mått betfor (samma som Elly), ca 1/2-3/4 mått müsli också beroende på arbete.

Hösilage i den mån hon äter. Jag skulle tro att hon äter runt 12-14 kg, tyvärr äter hon inte mer när det blir kallare.

Elly behöver egentligen inte mer än mineraler förutom hösilaget. Men det känns bara så elakt att alla andra hästar får  kraftfoder och ska stå ett par minuter och slappa med det och att hon då inte ska få något. Så därför får hon oavsett. Jag tänker att det är sådan liten mängd och hon får så mycket grovfoder så bara hon inte blir tjock är det ingen fara. Fördelen med att hon är hälften fullblod är att det ska mycket till innan hon blir tjock, lite rund om magen blir hon gärna på bete bland annat men tjock tror jag inte jag kommer få se henne. är det bara rund om magen rids det bort utan problem och är inget hon mår dåligt över. Att jag inte vet exakta mängden hösilage beror på att de går ihop ute och jag inte kan hålla koll på dem. Men min magkänsla säger att Elly äter mer. Håller sig bara båda i bra skick får de ha det så, de trivs väldigt bra med varandra och det är skönt för dem att ha en kompis att busa med, vaka över, klia sig på och så vidare.