Hästarna har fått nya foderstater sedan någon månad tillbaka. Det började egentligen redan när jag funderade på hur jag skulle göra/ge dem när müslin tar slut. När jag köpte den fick jag den klart billigare än vad den går att köpa i butik då jag köpte den ihop med strö. Jag satte mig och började läsa dels vad forskningen säger, dels vad hästarna behöver, vad de tar upp bra och innehållsförteckningen på müslin. Efter att ha insett att jag lika väl kan ge havre, lusernpellets, betfor och linfrökaka för snarlikt innehåll började jag tänka över det som alternativ. När Quinnie sedan vägrade äta hösilaget när vi bytte bal blev det lite ont om tid. Så då köpte jag på mig lite lusernpellets och började ge henne för att hon skulle få i sig tillräckligt med grovfoder. Tyvärr åt hon inte strålusern i tillräcklig mängd, annars var det mitt första alternativ. Men när hon bara åt ca 6-7 kg hö/hösilage var jag tvungen att ge henne det hon åt för att få i henne grovfoder. Så ett tag fick hon 2-3 kg lusernpellets per dag för att täcka sitt behov bättre. *Pepparpeppar* Nu äter hon hösilaget så nu har jag kunnat anpassa mer efter vad hon behöver i tillskotts-väg. Därför är båda hästarna nu invanda på lite havre, medan de gör slut på sista säcken müsli. Än så länge handlar det om några få deciliter, så det är inte direkt några mängder de får. Hösilaget ska täcka behovet de har (om de bara äter tillräckliga mängder...) så min förhoppning är att de inte ska behöva så mycket kraftfoder. Det blir lite mera pussel med att göra hinkarna, men klart billigare för mig och jag vet dessutom vad de får i sig och i vilka mängder. Linfrökakan funderade jag länge på om jag skulle ge eller ej. Men när jag minskat ned så Elly knappt fick någon müsli blev hon lite, lite lös i magen. Jag köpte då linfrökaka och gav 1 dl morgon och kväll och jag tycker hon blivit bättre. Sen om det berodde på att hon åt lite gräs eller annat i hagen som hon inte kommer åt nu när snön kom kan jag inte säga. Men vad jag kunnat läsa mig till är det bra för magen på dem och det har fungerat bra att ha den i müslin, så jag tänker att då kan de lika gärna få lite.

Just nu ser därför foderstaterna ut såhär för dem:

Elly
Morgon och kväll: 4 dl lusernpellets, 2 dl havre, 1 dl mineraler (på morgonen), 1 dl linfrökaka, 1/2 mått betfor vilket kanske motsvarar 4-5 dl, ca 1 dl müsli.

Hösilage får hon så mycket hon äter, det känns bäst i hjärtat så :) nu tror jag hon äter ca 14-15 kg, när det var 20 minus var hon nog uppe mot 17 kg.

Quinnie
Morgon och kväll: 1/2 kg lusernpellets, 3-4 dl havre (beror på vad hon ska göra/har gjort), 1 dl mineraler (på morgonen), 1 dl linfrökaka, 1 dl Krafft Muskel (just in case), 1/2 mått betfor (samma som Elly), ca 1/2-3/4 mått müsli också beroende på arbete.

Hösilage i den mån hon äter. Jag skulle tro att hon äter runt 12-14 kg, tyvärr äter hon inte mer när det blir kallare.

Elly behöver egentligen inte mer än mineraler förutom hösilaget. Men det känns bara så elakt att alla andra hästar får  kraftfoder och ska stå ett par minuter och slappa med det och att hon då inte ska få något. Så därför får hon oavsett. Jag tänker att det är sådan liten mängd och hon får så mycket grovfoder så bara hon inte blir tjock är det ingen fara. Fördelen med att hon är hälften fullblod är att det ska mycket till innan hon blir tjock, lite rund om magen blir hon gärna på bete bland annat men tjock tror jag inte jag kommer få se henne. är det bara rund om magen rids det bort utan problem och är inget hon mår dåligt över. Att jag inte vet exakta mängden hösilage beror på att de går ihop ute och jag inte kan hålla koll på dem. Men min magkänsla säger att Elly äter mer. Håller sig bara båda i bra skick får de ha det så, de trivs väldigt bra med varandra och det är skönt för dem att ha en kompis att busa med, vaka över, klia sig på och så vidare.