Nu har hästarna "nya" foderstater igen. Müslin är slut sedan ett par veckor så nu får de havre, lusernpellets, linfrökaka, mineraler. Quinnie får även betfor och Krafft Muskel efter behov. Hon får framförallt betfor på morgonen om hon ska gå pass på kvällen, samt efter träning. Mest för att den forskning som finns tyder på att hästar som äter betfor får mindre mjölksyra. Det är även bra om hon är van vid betfor då det är ett bra foder att ge på tävling för både vätska och salt/elektrolyter. Fast då blöter jag dem i hälften vatten och hälften äppeldricka ;) Väldigt gott tycker fröken kräsen. Men vad gör man inte för att snabbt återställa just saltbalansen?

Så just nu får Quinnie 15 dl havre (=1 sån Krafft-skopa som många har), mellan 1/2 och 1 sån Krafft-skopa lusernpellets beroende på hur mycket grovfoder hon ätit och hur hon är i hull, 2 dl linfrökaka för lite omega 3 & 6 och att det sägs vara bra för magen, 1 dl mineraler för det saknas i grovfodret och 2 dl Krafft Muskel mest för att jag inte riktigt vågar sluta med den OM jag skulle behöva fodra på för att hon faller ut. Bättre då att hon är van vid den från börjar. Inget konstigt utan rätt likt Exempelvis Krafft 125 eller 150, bara att det är billigare kilopris och lite mindre kli som innehåll. Quinnie får dagligen en skopa (45 gram) fodersalt, vid träning där hon blir svettig får hon lite extra. Detta då hon knappt slickar på sin saltsten och salt inte blir farligt om det är så liten mängd som råkar vara "för mycket". Saltet är även bra för att hon ska drivka ordentligt.

Elly får 5 dl havre, mellan 1/4 och 1/2 skopa lusernpellets, 1 dl mineraler, 2 dl linfrökaka och eventuellt lite betfor beroende på. Hon får även lite fodersalt om hon druckit dåligt eller blivit lite svettig vid ridning.

Den största anledningen till att Elly får så mycket mindre kraftfoder är för att hon äter mera grovfoder. Hon får nu i sig mellan 14-17 kg hösilage per dygn, medan Quinnie ligger mellan 10-15 kg. Hur mycket de äter beror lite på dagsform (Quinnie kan "glömma" att äta vissa dagar och bädda ut halva kvällsgivan och sen inte riktigt äta ifatt under dagen), hur kallt det är ute och om det blåser. Blåser det för mycket står de inte vid matplatsen utan en bit bort där det är mer lä, så då äter de mindre totalt sett. Anledningen att jag inte riktigt vet hur mycket de äter är som sagt för att de får gemensam frukost och eftermiddagsmat i hagen. Så jag vet att de tillsammans äter mellan 12-15 kg men jag vet inte vet som ätit vad. Jag vet bara att Elly står oftare och längre vid maten. Men så länge hon inte blir tjock är det ingen fara :) Hade det inte varit för att de andra hästarna i stallet får så pass mycket kraftfoder hade Elly nog bara fått någon dl havre tillsammans med mineralerna. Men hon blir så ledsen om hon äter upp på 1 minut och de andra står i 5-10 minuter. Så då får hon lusernpelletsen för att göra allt till "gröt" så tar det längre tid för henne att bli klar. Lusernpellets är ju grovfoder så det känns bra att kunna ge det istället för färdigfoder som utfyllnad i krubban. Quinnie behöver den mängd hon får då hon inte är tabellhäst och dessutom svårfödd. Hon gör av med mycket bara av att stå i hagen och lulla runt lite. Ska hon sedan ridas med går det åt en hel del (tänk om jag hade kunnat ha samma ämnesomsättning?!?). Även om det egentligen bara är havren och Krafft Muskel som är kraftfoder, det andra går under grovfoder eller andra kategorier. Ingen stärkelse i varken betfor eller linfrökaka.

Såhär ser det ut just nu, förhoppningsvis håller de sig fina på dessa olika fodermedel även senare i år. Jag hoppas det kommer räcka för Quinnie, men det återstår att se. Just nu är hon väldigt fin i både hull och päls så jag håller tummarna hårt för att hon håller sig i detta skick även hela tävlingssäsongen.