Fick en kommentar från Karin som lyder såhär:
Kan du inte berätta om vilka skor du använder? För visst använder du razer? Gärna med lite bilder på hur det ser ut i verkligheten. Hur fungerar det rent praktiskt? Med broddar tex. Skor du oftare med dem? Beställer du dem eller gör din hovslagare det?


Nu när jag har bilder kommer då svaren :)

Rent praktiskt fungerar de bra, förstår inte exakt vad som menas med den frågan om jag ska var ärlig, hehe. Men jag tror man kanske behöver våga slå i söm själv och gärna kunna ta av och på skorna själv om man inte har en väldigt snäll hovslagare som kan fixa tappskor. Detta då sömmarna har en tendens att slitas mer än skorna vilket gör att man kan behöva ta bort en söm och slå i en ny i samma hål för att skon ska sitta hela perioden. På Quinnie sitter skorna fram mellan 6-8 veckor beroende på hur hårt hon går. På höger bak sitter skon typ 4-6 veckor och på vänster bak sitter den ca 6 veckor. Om hon rör sig olika och sliter mer på höger bak? Gissa en gång ;) Jag har konstaterat att Quinnies hovar växer mer nu (eller så ser jag det bara tydligare) så allra bäst är att ta av skorna efter 3-4 veckor, raspa ett par tag på varje hov och sen slå på skorna igen i samma sömhål. Annars flyter de ut lite och blir bli långa på 6 veckor. Men jag ser ingen vits att sko tätare eftersom skorna inte slits så det behövs. Har jag inte tid/möjlighet att ta av och på är det inte så att hovarna ser ovårdade ut efter 6 veckor, bara lite långa. Sen vi bytte skor har hon rätat upp sig i rörelsemönstret och bakbenen är inte riktigt lika hjulbenta längre. Troligtvis en positiv effekt av att hon kan få en mjuk övergång när hon sätter ned hoven nu. Hon sätter nämligen i utsidan först och sedan insidan, för hon tycker det vore tråkigt att vara som alla andra... Skämt å sido, jag är inte heller perfekt i mitt rörelsemönster vilket jag kompenserar på olika håll. Klart hästar också gör så, det är bara att olika hästar kompenserar olika mycket på olika saker.

Annars är de som vanliga skor rent kratsa-hovarna-mässigt osv. De sitter tills de lossnar. Eller ur jag ska formulera mig? Är jag bara noga med att ha koll så att sömmarna inte är för slitna sitter skorna bra.

Jag har haft med skor själv till hovslagaren. Detta då de inte är standardskor hos så många (än?). De finns dels att köpa via återförsäljare och dels kan hovslagare beställa via Razerhorses hemsida, om de skulle vilja. Har man med skorna själv kan man dessutom lägga dit lite extra svets på tåkappan innan så håller den längre. Den fixar inte riktigt 6 veckor, snarare 3 fram och 2 bak. Men så är skorna inte gjorda för att sitta på tyngre (i detta fall över 450 kg typ) hästar och dessutom under längre tid (mer än nån vecka i taget) då de är framtagna till travet där man tar av och på lite som det passar för dagen. Det är en sko för ridhästar på väg men den är inte i produktion är, tyvärr. Jag väntar...

Det går att brodda skorna. I vintras gjorde vi en variant där vi (eller vi, världens bästa pojkvän, jag behöver inte svetsa själv utan det fixade han ;)) svetsade fast en mutter som vi satte brodden i. Kanske inte att rekommendera nu på sommaren då man trots allt "förstör" skons design och skapar en liten platå/klack baktill. Ingen fara över vintern när de ändå har isbrodd i dygnet runt men inte lika bra nu när det inte är samma halkrisk. Denna gång försökte vi (=Roger) istället med att borra genom skon och sedan gänga upp för att sätta brodden direkt i skon. Dock är skon så tunn (vilket ju delvis är varför den är så bra) att det blev svårt att få brodden att fästa då det bara var ett par varv som gick att skruva i. Dessutom är metallen så hård så det var svårt för honom att borra och gänga. Så jag "chansade" lite sist i Strömsholm och red utan brodd (egentligen inte så mycket chansning egentligen när vi tidigare raceat runt på vägar och i gräs med betydligt mer slitna skor utan att halka). Vad jag märkte hade hon bra grepp och halkade absolut inget. Hela tanken med skon är att låta hästen få ett mer naturligt grepp och då behövs inte broddar i samma utsträckning. Speciellt inte på en torr fin bana. Börjar det bli lite lerigt ovanpå med fäste under kan det gå åt brodd för att komma ned i det stabila, enligt Erik, men det har vi än så länge inte stött på på tävling som tur är.

Jag tror man får bäst resultat om hästen har låga trakter och stor stråle, så den är van att arbeta med hoven och kan nyttja skon. Det går alltid att prova att lägga på dem men det kan bli en ganska stor omställning för hästen så jag skulle se till att inte byta direkt innan tävling utan kanske passa på om man ändå ska varva ned inför lite vila eller liknande. Bara man inte rider för hårt om det nu blir skillnad för hästen, det är tråkigt om de blir överansträngda.

Är de värda att prova? Kanske den frågan de flesta vill ha svar på?

Om du har en häst som blir osäker på underlag och vill ha bättre grepp; ja. Det går alltid att sko om till det man haft innan om det inte passar.
Om du har en häst med lite annorlunda rörelsemönster; ja.
Om du har en vanlig häst som rör sig korrekt och står exteriört korrekt; njae. Prova och se om du märker skillnaden i grepp. Men om inte hästen har specialbehov kanske du inte heller märker det.
Prata med din hovslagare, det finns andra skor som också är flexibla som kanske passar er bättre. Har du en äldre häst kan det vara dumt att byta då de kan ha svårare att anpassa sig och så vidare. Utgå från individen din häst är, vad ni gör ihop och vad ni vill göra ihop innan du tar upp det med hovslagaren. Ha en idé men var inte främmande för att ompröva den, hovslagare har ofta mer kunskap än vi tror och de flesta är bra pålästa på nyare skor och forskning. Samtidigt skulle inte jag acceptera ett "därför" utan att få förklarat "varför", men det är jag det ;) Våga fråga men var beredd på att de kanske inte svarar det du vill höra.

Sen kan man alltid resonera som de som köper anatomiska träns även om hästen går bra på det den har. För då har man som ryttare försökt skapa de bästa förutsättningarna man kan. Självklart, prova (om hovslagaren tycker att det inte är en väldigt dum idé, då kanske ni ska låta bli alternativt rådfråga en annan hovslager). Men kanske inte om du har viktiga tävlingar inom ett par veckor eller så. Du vet trots allt inte hur hästen reagerar och du vet inte om den trampar av skorna så du måste slå på tappsko eller inte. Tråkigt att missa tävling på grund av det.

På Quinnie har jag märkt så pass stor skillnad att jag inte vet om jag vågar byta tillbaka. Jag är rädd att hon då faller tillbaka i ett mindre hälsosamt rörelsemönster och det vill jag ju såklart inte. Elly fick prova skorna i höstas men där märkte jag inte samma skillnad. På henne var det nog framförallt Propad-sulorna som gjorde skillnad fram. Just nu går hon barfota och fungerar bra så så skor till henne blir nog aktuellt först i höst/vinter eller till i vår beroende på hur mycket hon går och hur isigt det är. Tills dess finns förhoppningsvis en Razerhorse-sko för ridhäst som har broddhål, så är det ett bekymmer mindre. För broddhål kommer enligt Erik (VD och grundare) för att vi på ridhäst efterfrågar det.

Ett litet sidotips från mig som inte har med skorna att göra är att även titta på hur hästen verkas i samband med att man skor dem. Jag säger inte att den verkningen Quinnie fick senast är den alla bör gå efter, men ska man ge hästen förutsättningar att använda hoven på ett annat sätt bör den även vara verkad utifrån hur hästen ser ut och rör sig. För Quinnies del handlade det om ett par mm i skillnad, inga stora förändringar med andra ord. Men det kan vara värt att titta på så man inte motverkar det skon vill hjälpa hoven att göra genom att inte anpassa hoven utifrån hästen. Om ni är med på hur jag menar? Är detta något ni vill läsa mer om kan jag höra med Roger om vi kan fota lite nästa skoning så kan jag förklara mer/bättre då.

Här är lite bilder på först vänster fram och sen vänster bak. Underifrån och ovanifrån. Vänster fram ser ut att ha höga trakter i den vinkeln jag fotade, men det är bara en kraftig synvilla, haha. Som synes är det bara broddhål fram då vi ansåg att hon inte borde behöva broddar bak. Nu slutade det med inga broddar alls istället.

Hovarna är insmorda med ett fett som heter Kevin Bacon (festligt namn va?) som är det som går in djupast och återfuktar, enligt Roger. Jag har själv inte använt det men litar på honom. Då mina hästar går ute mycket brukar de vara rätt bra på att fukta hovarna via fuktigt gräs, så jag brukar klara mig från att fetta in dem så ofta.

Den uppmärksamme ser även att det sitter sidokappor på Quinnies bakskor. Ett specialjobb signerat av Christer på Razer då hon, som sagt, rör sig lite annorlunda bak. Det här är för att försöka minska att sömmarna håller fast skon utan avlasta dem lite med sidokappor. Allt för att spara på hoven. Enligt rykten kommer det sitta sidokappor på de nya skorna som kommer, jag hoppas det stämmer så det passar Q mycket bättre, i alla fall bak.

Har ni fler frågor får ni jättegärna ställa dem så ska jag svara så bra jag kan :) Behövs det experthjälp lyfter jag frågan vidare till dem på Razerhorse som har bättre koll.