Idag var en stor dag i Bollens liv, idag fick han sin första spruta. Jag valde att åka bort till Mälaren Hästklinik - Linköping som håller till på Staby gård, lagom långt bort. Det är så osmidigt (och dyrt...) att ta ut veterinär till stallet för att ge en spruta, så då åker jag hellre till veterinären. brukar vara både smidigare, ta kortare tid och bli billigare, hoppas på det även denna gång ;-)

Bollen har (såklart) uppfört sig som en riktig stjärna! Gick med lite fundering in i transporten trots mellanväggen (första gången han åker med mellanvägg), står snällt hela resan och backar världsvant ut lugnt och sansat på ny plats. Tittade sig omkring, spanade, litade på mamma (hans mamma alltså, Elly var med) och gick lugnt med in på kliniken. Där stod han och spanade, var lite fundersam när en häst sprang i löpargången så han var tvungen att bajsa lite men sen stod han lugnt och började fundera på vad han kunde hälsa på istället.

När det väl var dags för spruta kliade veterinären lite på halsen, varpå han böjer sig mot henne och frågar om hon vill mysa och vips var han sprutad utan att han själv ens hade fattat det. Mycket smidigt gjort från veterinären, stor tumme upp på det!

Under tiden vi var där charmade han alla som var i närheten och såg honom, så klart ;-) Är man söt så är man, hälsar han. Att han dessutom är bra att ha och göra med ledde till beröm för hur snäll han var att gå med i grimma. Jag hoppas att han brås på mamma utan att snappa upp dumheter från gudmor (Quinnie) så han håller sig snäll, men det visar sig väl om några år eller så.

Här kommer 3 bilder från äventyret, direkt urlastad ur transporten med massor spännande att titta på, utanför kliniken och en där han står i transporten, det syns att han har i princip lika långa ben som Elly nu, haserna och bakknäna är på nästan samma höjd.

 

Så klart ni vill! Hehe. Här är ett litet urplock från första minutrarnas bus, mer kommer en annan dag för nu ska jag till jobbet.

 

Bollebus var så (!) himla duktig i lördags! Elly med, för den delen ;-)

Han stod snällt i gången när jag knoppade, gick in själv efter mamma i transporten. Gick ur lugnt och fint, gick in i ridhuset och gjorde sitt jobb, med beröm godkänt. Han visade en fin skritt, en trav som ser ut att vara fantastisk (tänk den dagen jag får rida?!?), lätt, luftig med bra påskjut bakifrån med högt rest hals och en hoppning som blev bättre och bättre. Han har ju inte hoppat så många gånger så de första sprången hade han lite för mycket fokus på att titta på allt runtomkring men på slutet bjöd han på riktigt fina språng.

Så pass att några på läktaren kom fram efteråt och sa att han var vinnare i deras ögon. Hur glad blir man inte över att höra det? :-D Han var även exemplarisk i allt han gjorde, var lätt att fånga och gick snällt på ringen både första rundan och sen även i finalen som vi gick till. Han slutade på delad 4e plats med sin halvsyster, mer än vad jag hade räknat med. Det är inte lätt när några av fölen har hunnit byta päls helt, klart att någon/några månader hit eller dit spelar stor roll i hur mogna de är och hur bra kontroll de har på kroppen. han hängde glatt på Elly och galopperade i takt med henne ett tag och hon är då långgalopperad. Klart det är svårt med kroppskontrollen för honom då, långa ben och lång galopp. Han fick även beröm för att vara välmusklad, bra fart på Ellys mjölk.

Elly går in och ser ut som att hon läst manualen hur man ska göra innantill, ser till att vända så bollen hamnar på insidan, tränger honom genom att slicka väggen så han måste hoppa efter henne när han försöker krypa in mellan henne och väggen och är bara stencool med allt. Jag tror att hon försöker säga att hon vill fortsätta livet som mamma ;-) Med tanke på hur fin Bollen är så har hon ju helt klart stärkt sina chanser för att få göra om det någon annan gång.

Tack vare en snäll bekant har vi film på hela visningen, men jag är skvatt värdelös på att redigera film (kan det inte alls) så jag ska leja bort det till någon mer kunnig, så kommer det någon gång en film från visningen här. Tills dess finns det en kort sekvens på min instagram, falttavlan.se, där man kan se hur de hoppar som i synkroniserad hoppning, om något sådant hade funnits, haha. Den filmen hittar ni här: https://www.instagram.com/p/BKMEZKQD2Z_/?taken-by=falttavlan.se

Söt, motsträvigare, sötast, Bollen i ett nötskal. Igår har han fått träna på att bli handhäst, på en grusväg i en kohage (=inhägnat område men ändå "fritt"). Inget som stod så högt på hans lista dock. Det där med att inte kunna hoppa och skutta och försöka få igång mamma var inte hans grej. Gå i grimskaft bredvid mamma liksom, pfff. Under hans värdighet. Men gick an typ 30 meter. Så eftersom jag ändå tänkte vända där och rida hem igen stannade vi, vände och sen lät jag honom faktiskt gå lös hem. Det gick hem! Bollen travade glatt iväg, framför mamma med gott mod. När jag sen fattade galopp med Elly var han inte sen att hänga på, sen galopperade han glatt framför oss. Inget fel på modet i den där lille ;-) Tuffast u världen tyckte han själv att han var, tog sig en lite de-tour ut på sidan av vägen med. Blir en bra fälttävlanshäst som frivilligt springer bland stenar och buskar, hehe.

Vi var väl borta kanske 15 minuter totalt, så det var ingen lång bit direkt. Max 1 km bort i skritt och sen trav/galopp hemåt. Tanken med att börja redan nu är att kunna ha vissa pass med honom gående bredvid och andra pass är min tanke att han ska kunna vara med Quinnie så Elly får gå själv. Damen behöver motionen men jag vill inte råka överanstränga plutten, så det gäller att ta lite i taget. Vilket mest leder till att Elly nästan blir framriden och Bollen tycker att vi slutar lagom när det började bli roligt. Viktigt att göra det trots att han tycker att jag är tråkig. Kan jag uppmuntra honom till att vilja mer kommer jag få en bra häst att rida på sen. Det ska vara roligt och det ska aldrig bli jobbigt, samtidigt som det ska hinna busas lite. Svår balansgång, det där.

Fördelen om han kan börja gå bredvid Elly är att vi kan börja skritta korta stunder på vägarna, så Elly får jobba men slipper gå på banan. Just nu tycker hon det är roligt att vara på banan men jag vet ju hur dödstråkigt hon tyckte det var för 1 ½ år sedan så det gäller att inte vara där för ofta och att inte begära för mycket, då är risken att hon tröttnar igen. Därav att det är så viktigt att börja komma ut och göra annat, det gör massor för Ellys välmående att se något annat, hon vill arbeta och det märks att hon vill bli riden. När jag ridit Q och släpper ut henne igen kommer E fram och ser ut ungefär som "Är det min tur nu?". Så vi mjukstartar, helt enkelt. Allt avhängt på den lille, igår fick jag vänta ca 30 minuter från att jag var klar med Q tills jag kunde ta in E o B, han sov nämligen och då är det bara att göra lite annat under tiden. Alltid låta honom sova och sen komma upp och äta. Sen kan man göra något.

Får se om det blir ridning idag igen för Elly eller inte, det hänger lite på hur planen för imorgon utformas. För i helgen kommer jag inte hinna rida, då är det tävlingar så det är full fart hela dagen. I så fall blir det banan som gäller idag med lite cavaletti, varierat arbete när det är som roligast :-)

Underkategorier